Ett par mindre justeringar kan göra mycket för din ekonomi

Det berör alla, utan undantag, ändå är det alltför många som har för dålig kunskap om det: ekonomi.

Oavsett om man har en god inkomst eller en lägre så handlar det i slutänden mest om vad man gör av det man har. Genom lite enkelt bondvett och goda principer kan man leva väl även på en låg inkomst.

Det ska inte ringaktas att det finns många som kämpar på detta område och tycker det är svårt. Många människor kämpar med att få siffrorna att gå ihop månad för månad.

Med lite justeringar och smarta drag kan man komma långt. Många människor har mer eller mindre stora läckor i sin ekonomi. Alltså utgifter varje månad som egentligen inte fyller någon funktion. De gör att man ska sätta sig ner och se över och se till att täppa igen. Det kan röra sig om en prenumeration på en tidning som man inte läser men har kvar av ohejdad vana, eller att man köper kaffe på vägen till jobbet istället för att skaffa sig en liten termos så att man ta med sig hemifrån. Dessa summor är oftast inte stora i sig, men över tid blir det ganska stora summor.

Låt oss spinna vidare på exemplet med kaffe: Vi säger att kaffet på vägen till jobbet kostar tjugo kronor. En köpt kopp kaffe kan kosta mer eller mindre än det, men däromkring är rimligt. Arbetar man heltid så arbetar man cirka tvåhundra fyrtio dagar per år. Det innebär att man lägger fyratusen åtta hundra kronor på kaffe per år. Det är ungefär en månadshyra för en mindre lägenhet, eller en sistaminuten resa, för att sätta det i perspektiv.

Om man istället tog dessa tusenlappar och placerade dem i en fond eller i aktier med god avkastning så kan de förräntas.

Ett företag som tog sparande till en ny nivå slutade använda papperskvitton. Det resulterade i besparande av tonvis med papper, vilket i sin tur innbar pengar på sista raden. Tänker man bara lite kreativt så finns det många sätta att spara på, både privat och som företagare.

Det är inte alltid så att alternativ som är billigare vid inköp i själva verket innebär en besparing. Exempelvis är tryckimpregnerat virke något dyrare i inköp än många andra typer av virke, men det har å andra sidan en längre livslängd än många andra typer av virke.

Ett enkelt extrajobb kan också hjälpa till att få igång en ekonomi som haltar. Det behöver inte vara många timmar och det behöver kanske inte heller vara över en längre tid. Men det kan vara en sak som hjälper till att få en på banan, eller i bästa fall ger ett litet extrakapital som man kan placera på något fördelaktigt sätt.