Privatekonomi: billigare mat

Vi måste alla äta och en del av våra pengar går till mat. Det är viktigt att äta nyttigt och allsidigt, men samtidigt är mat en kostnad som lätt rinner iväg. Hur kan du tänka för att både äta bra, men samtidigt billigt?

Översikt

Det första som du behöver göra är att skaffa dig en översikt över hur mycket pengar som du lägger på mat, fika och godis. I praktiken handlar det om att logga in på din internetbank och kolla vart dina pengar tagit vägen, samt att titta på kvitton från mataffären. När du kollar dina konton och kvitton kan du se hur många småutgifter som du har: Hamburgaren för 39 kronor, glassen för 35 kr, chokladkakor, läsk och kaffe. Räkna sedan ihop dem – ibland kan sådana “Äsch, det är ju bara en femtiolapp eller en tjugo!” bli många hundralappar på en månad. Många av dem är också onyttiga.

Titta också på dina kvitton från mataffären och se efter vad du köpt: Hur mycket är bra basvaror och hur mycket är färdiga portioner? Om du inte tycker om att laga mat eller har svårt att variera dig, men ändå vill äta nyttigt, så kan du kolla matkassetopplistan.se – väl investerade pengar för att underlätta vardagslivet. Det är bättre för både ekonomi och hälsa att köpa en bra matkasse och laga utifrån den, än att köpa snabbmat och frysta portioner. Bra mat är en investering i din hälsa.

Veckohandla efter en inköpslista

Om du vill handla både nyttigt och plånboksvänligt bör du satsa på två saker: Skriva inköpslista och att veckohandla. Bland det dyraste som du kan handla är “bara en liter mjölk” – oftast passar vi på att lägga till den ena varan efter det andra och plötsligt kostar mjölken – mataffärsbesöket – minst hundra kronor. Det finns forskning som visar att inköpslistor och att veckohandla underlättar för att både handla billigare och för att inte köpa så mycket onödigt. Enkelt uttryckt: Ju mindre du går in i en mataffär, desto mer pengar får du över!

När du skriver inköpslistan bör du samtidigt planera vad du ska äta nästkommande vecka. För att både få tips och göra det billigare, kan du ta hjälp av annonsbladet från din mataffär. Om du utgår från vilka av de dyrare varorna som det är extrapris på, så kan du spara många tusenlappar på ett år och samtidigt äta bra. Om det är extrapris på en dyrare vara, som kyckling, kött eller fisk, så kan du passa på att köpa flera paket och lägga i frysen. Leta också efter matvaror som har nedsatt pris på grund av kort datum. Om du handlar kött, kyckling eller charkuteri med kort datum bör du antingen äta och tillaga det på en gång eller lägga det i frysen. Därmed håller sig ägg, mejerivaror, frukt och grönsaker långt över bäst föredatum: lukta och smaka om du är osäker.