Mindre skulder

Världen står i skuld. Snart sagt varje människa, åtminstone i den moderna världen, är mer eller mindre svårt skuldsatt. Det är genom avbetalningsköp av än det ena, än det andra som människor blir skuldsatta. Helt frivilligt i de flesta fall.

Det är inte dåligt att vara skuldsatt i vissa fall. Till exempel så kan ett köp av bostadsrätt eller villa vara ett mycket bra sätt att skaffa sig skuld på. I allmänhet kommer det att löna sig, över tid sett. I riktigt lyckliga fall har man bott gratis i bostaden alla år den dag man bestämmer sig för att sälja sitt hem. För att vinsten har blivit så stor.

Det är få affärer som är så lönsamma som just en bostadsaffär. Guld har visat sig vara lyckade investeringar också om man ser det i ett längre perspektiv. Att spara för att investera är alltid en god affär.

Just för att det finns så oerhört många privatpersoner och företag som skuldsätter sig, ibland över sina tillgångar, så finns det också företag som driver in skulder. Det är bekvämt för företag att anlita ett inkassoföretag som Intrum att handha kravhantering och även fakturering. Det sparar tid och energi för säljare av varor och tjänster att överlämna skulderna till inkassoföretag. De sköter om allt det där som annars skulle ta sådan tid.

I dagens samhälle är det lätt att få skulder. För det mesta sköter de flesta om sina skulder på bästa sätt. Men ibland blir skulderna för stora, kanske på grund av arbetslöshet, och då kan skuldbördan bli svår att hantera.

Det är bra att undvika skulder utom när det gäller investeringar som bostäder. Bara därför att livet som ser så lätt och enkelt ut idag kan se helt annorlunda ut i morgon. Livet vänder och ibland är det utom ens egen kontroll. Därför ska man försöka vara så skuldfri som möjligt. Köp helst kontant, även varor som är dyra och som man behöver spara ihop ett tag för att kunna köpa. Det är bara några få saker som är bra att låna pengar till och det är hus och hem. Att låna till en grävmaskin om man är företagare inom gräv är också bra. Men annars är det bättre att vara utan lån.