Budget – din bästa vän

Hör du till dem som helst håller för öronen när du hör ordet budget? Då är det dags att tänka om! En budget för din privatekonomi är nämligen din bästa vän som både ger dig bra råd och hjälper dig att uppnå dina drömmar i livet.

Innan du sätter igång med din budget bör du ha en plan för hur du ska följa upp dina inköp och utgifter varje månad. Förbered ett dokument i datorn eller köp in ett anteckningsblock och miniräknare. På officedepot.se hittar du både papper, pennor och annat kontorsmaterial som underlättar för dig när du ska följa upp din budget.

Ta reda på vart dina pengar tar vägen

Skriv ner alla dina inkomster och utgifter några månader tillbaka för att se vart dina pengar tar vägen. Dela upp dem i olika kategorier som till exempel bostad, transport, kläder, lån och övriga poster. När du har fått en bra överblick gäller det att se över om det finns några utgifter som du skulle kunna minska ner på för att istället öka sparandet.

Nästan alla som aldrig undersökt vad de lägger sina pengar på varje månad blir förvånade över att det går åt flera tusen kronor på småköp. Summorna är ofta inte mer än 100 kr var för sig men när alla småköpen läggs ihop kan det röra sig om riktigt stora belopp. Exempelvis hämtkaffe, mellanmål, uteluncher, strömmande musiktjänster och enstaka klädesplagg är inte speciellt dyra vid varje inköp men totalt kanske du lägger 3 000 kronor varje månad på dem. En halvering varje månad skulle leda till att du får 18 000 kr över per år vilket mer än väl täcker en semesterresa eller en ny soffa.

Gör en månadsbudget för framtiden

När du har koll på nuläget är det dags att sätta upp ett mål för framtiden. Vilka drömmar har du? Skulle du vilja åka på en utlandsresa till sommaren eller vill du komma igång med ett sparande till en kontantinsats till en ny bostad? Kanske vill du köpa en ny bil eller få råd med en sommarstuga? För att lyckas med en budget gäller det att ha tydliga mål för vad pengarna på sparkontot ska användas till. Utan ett mål är det lätt att bli bekväm och sluta med matlådor och börja slentrianshoppa igen.

När du ska göra en budget är det bra att se över abonnemang, försäkringar och andra löpande utgifter. Denna typ av utgifter skiljer sig mycket åt mellan olika leverantörer och det går att spara stora pengar utan att din livskvalitet försämras. Använd gärna jämförelsesidor på nätet för att jämföra med dina nuvarande kostnader för exempelvis el, telefon och hemförsäkring. Denna undersökning tar lite tid när du gör den men när det är gjort har du troligen sparat en hel del pengar och kommer inte att behöva lägga ner mer jobb på det.