En vardagsekonomi värd namnet

Det är fler svenskar än någonsin som kämpar med att få ihop vardagsekonomin. Inte så sälla beror det på onödiga utgifter varje månad och en brist på planering. Här kommer några tips för att få en vardagsekonomi värd namnet.

Planera din ekonomi

Planering är A och O när det kommer till ekonomi. Har man slösat mer av lönen än vad man tänkt sig, är det lätt hänt att kreditkortet åker fram den sista veckan innan lön. Då är en ond spiral igång, och följande lön måste täcka eventuella uttag på kreditkortet. Genom att ha lite framförhållning slipper man stå med tomt konto innan månaden är slut. Med en enkel matematik, går det ju utmärkt att skriva upp vilka fasta utgifter man har, och därefter dela upp resten på fyra veckor. Här är exempel på fasta utgifter.

  • Pengar till boende som hyra, amorteringar och räntor av bolån etc.
  • Betalning av olika försäkringar som hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och bilförsäkring.
  • Transportkostnader som bensin, busskort och betalning av andra färdmedel.
  • Prenumerationer och avtal för tv-kanaler, gymkort och medlemskap.
  • Betalning av el och internet.

Billigare fasta avgifter

Genom att göra små ändringar kan man få ned de fasta avgifterna. Dessa är i regel sådana avgifter som man måste betala varje månad. Den som vill få mer pengar över bör självklart ta sig en funderare på vilka fasta avgifter man helt kan skrota. Därefter kan man se om det finns bättre avtal att ingå. Detta kan vara bättre elavtal, internetleverantör, eller gymmedlemskap. Ofta kan man sitta fast i ett avtal som gäller 12 månader. Då gäller det att så snabbt som möjligt byta till ett billigare alternativ då det är möjligt.

Skapa en egen buffert

Istället för att förlita sig på kreditkort kan man skapa en egen buffert. Genom att spara ihop 10 000 kronor på ett sparkonto finns medel om exempelvis tvättmaskinen går sönder. En sådan buffert bör bara användas vid akuta fall.