För budget varje månad
En viktig del i att få koll på sin ekonomi är att man för budget över den varje månad. Börja med att skriva in hur mycket pengar du får in varje månad. Glöm inte sådant som barnbidrag, bostadsbidrag och så vidare om det är något som du också får varje månad. Du kommer då få en summa som är din input, och det är den här summan som du kan röra dig med. Därefter handlar det om att skapa olika poster för månadens utgifter, eller som man också kan kalla dem; output. För att göra detta är det bra om man sparat kvitton från förra månaden.
Börja med alla fasta kostnader
Man ska alltid börja med det viktigaste, och det är de fasta kostnaderna. Det här är till exempel hyran, avbetalning på lånet, telefonräkning, el, vatten och så vidare. Ibland kan man ha rörliga kostnader när det kommer till exempelvis telefonräkningen. Det är dock en kostnad som du måste betala varje månad och går därför inte att kompromissa med den här posten. Efter att du skrivit upp alla fasta kostnader så kan du börja med de rörliga som är obligatoriska. Kolla på gamla fakturor för att få en uppfattning om hur mycket pengar det rör sig om i månaden.
Mat och dryck
För att överleva behöver vi också äta. Men väldigt många lägger mer pengar på mat varje månad än vad de faktiskt spenderar. Matsvinnet i Sverige är väldigt stort och när du går och handlar är det bra om du har förberett en lista med saker på som du ska handla. Annars är det lätt hänt att man shoppar saker lite impulsivt. Man kanske får för sig att man ska börja äta mycket mera frukt och fyller matkorgen med läckra saker som sedan hinner ruttna hemma för att du inte ätit upp dem i tid.
Sparande, nöje och shopping
När allt det viktiga är utrett så kommer du förhoppningsvis ha pengar över i din budget, och dessa bör du nu dela upp på sådant som du tycker är viktigt. En del kanske väljer att spara allt, men det finns ju även månader när man vill och/eller behöver köpa nya kläder, skor och så vidare. Gör en jämn fördelning och när månaden sedan är slut kan du sätta över allt som är kvar till sparkontot.