Så slipper du vända på varenda krona

För många är ekonomi ett tråkigt ämne att diskutera eller en tung fråga att ta tag i. Den personliga ekonomin kan se så olika ut från person till person. Visst hade det varit skönt att ha en ekonomi som innebar att man aldrig behövde tänka på vad saker kostade utan bara kunde handla på för man vet att kontot är välfyllt. De flesta av oss har det inte så bra, utan får istället unna sig något när man har möjlighet, till exempel om ett par snygga skor är på rea eller om man fått tillbaka på skatten.

Hur kan man då optimera sin ekonomi?

Steg nummer ett för att optimera sin ekonomi är att tänka ekonomiskt och smart. Ett klassiskt exempel är att äta lunch ute när man jobbar. Det kan kosta mellan 80-120 kronor om dagen, vilket innebär cirka 2000 kronor i månaden. Om man så bara skulle göra matlådor hemma hälften av de dagarna, skulle man ha närmare 1000 kronor extra varje månad.

Om man känner att man behöver vrida och vända på varenda krona, kan man tjäna pengar på en sidosyssla för att få in lite extra pengar. Då kan man dessutom fakturera med hjälp av Frilans Finans så du inte behöver starta ett eget företag.

Nedan kommer ytterligare några bra tips för att du ska ha en sund ekonomi.

  • Storhandla. Att handla fyra gånger i veckan i närbutiken är varken ekonomiskt eller smart. Visst är det bra att stötta den lokala butiken, men vill du skapa en hälsosam ekonomi så bör du satsa på att storhandla i en större livsmedelsbutik. Är det exempelvis nedsänkta priser på köttfärs så köp på dig flera kilo och frys in. Det sparar du mycket på i längden.
  • Handla smart på rea eller second hand. Detta har vi redan varit inne på längre upp, men varför betala 1000 kronor för ett par jeans om man kan handla ett annat liknande par för 500 kronor? Det är en besparing på 500 kronor bara där. Second hand är även en utmärkt idé då man verkligen kan fynda både unika och fina kläder och prylar. Stora delar är även i väldigt bra skick.
  • Spara smart. Som det är just nu så ger sparkonton ingen eller obefintlig ränta. Därmed är det inte mycket vinning av att ha pengarna liggande på ett sparkonto. Spara istället i aktier eller fonder. Här finns det alltid en risk att man kan förlora sina pengar, men läser man på lite och tar hjälp av någon kunnig så kan man med stor sannolikhet få en bättre ränta på sina pengar i jämförelse med ett sparkonto. Dock gäller det att man ser det som en långsiktig investering.

Detta var några förslag som förhoppningsvis kan hjälpa dig att optimera din ekonomi. Ett extra tips är att sluta röka eller snusa om du gör det. Det vinner både din hälsa och plånbok på.