Tips till dig som har svårt att spara

En latte hit, en pizza dit, pengarna kan snabbt springa iväg trots att man har bestämt sig för att spara. I följande inlägg kommer du finna tips som är enkla att ta till sig och som kan göra stor skillnad för din privatekonomi i det långa loppet. Man brukar säga att man inte blir rik på de stora inkomsterna, utan på de små utgifterna. Det är en sak som man kan ha i åtanke när man känner att det är dags att ta tag i det där med sparande.

Ta med eget kaffe i en termos

Istället för att köpa en kaffe varje morgon när du ska gå till jobbet kan du förbereda eget kaffe och ta med i en termos. Det här är väldigt enkelt och även om du tycker att en köpkaffe om dagen inte spelar så stor roll så kan det faktiskt bygga upp till en riktigt stor summa i slutet av månaden. Om man köper en latte på Starbucks eller Espresso house så kostar den någonstans mellan 40-50 kr. Det är över 200 kr i veckan som du i så fall lägger på “fin-kaffe”. På en månad kan den här summan hamna över 1000 kr om du kanske köper något gott till kaffet också. Tänk vad mycket kul man kan göra för de pengarna om man sparar 1000 kr i månaden ett helt år. Det är 12 000 kr totalt!

Starta ett automatiskt månadssparande

Istället för att vänta tills månaden är slut och sätta över pengar på sparkontot kan du starta ett automatiskt sparande som drar pengar från ditt lönekonto direkt när lönen kommer in. På det viset slipper du tänka på sparandet.

Ta med matlådor istället för att gå ut och käka på lunchen

Precis som med att köpa en kaffe när du går till jobbet så finns det många av oss som hamnar i fällan att gå ut och käka på lunchen. Har man ett stressigt jobb så kan det kännas skönt att man får komma bort från kontoret och äta något gott istället för att slänga i sig en macka i kafeterian. Dock kan det vara smart att man en gång i veckan gör ett storkok och förbereder matlådor för veckan som kommer. På så vis behöver man inte ens fundera på det där med lunchen!

Köp månadskort

I många fall kan det löna sig att köpa ett månadskort. Det här gäller oavsett om det handlar om ett busskort, gymkort eller något annat som man nyttjar ofta. Gör en uträkning på hur många gånger i månaden du måste använda kortet för att det ska löna sig med ett månadskort. Sedan jämför du med hur mycket du lägger i dagsläget på just den saken.